Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Izakaya se odmah uvrstila u nekoliko najboljih zagrebačkih kvartovskih restorana, uz par manjih problema

izakaya-bar copy

Izakaya by Time smještena je u Selskoj ulici preko puta Ericssona. Riječ je o poslovno stambenom kvartu s nekoliko vrlo lijepih zgrada iza Izakayine, u kojem, međutim, nikad nije bilo boljih restorana. Stoga je Izakaya u privilegiranom položaju da podigne cijeli kvart i da u Selsku, vrlo prometnu ulicu u kojoj se ljudi baš ne zaustavljaju, dovede puno gostiju iz drugih dijelova grada. Što je zapravo ideal uspješnog kvartovskog restorana; kvartovski restorani ne postoje samo zato da bi servisirali stanovnike pojedine četvrti, nego da bi od ne odveć popularnog kvarta proizvodili nova mala satelitska gradska središta.

adsense_content_v3

Izakaya svakako ima potencijal da odigra mikrolokalnu ali važnu ulogu u prerastanju Zagreba u ozbiljan grad. A jedna od glavnih značajki ozbiljnog grada jest da nema samo jedan strogi centar dok se sve drugo par kilometara udaljeno od centra najčešće gasi u šest popodne, kao što je to bilo tipično za Zagreb prije potresa.

izakaya-lobster-bun

Izakaya je, ovo je važno naglasiti, uletjela u trend oživljavanja kvartovskog života. Taj je trend nastao poslije Velikog potresa, kad se centar grada djelomično ispraznio. Uostalom, i sam je Time je iz Petrinjske ulice emigrirao u Selsku, gdje poštuje pravila kvartovskog ugostiteljstva koje želi poboljšati svoj kvart.

Izakaya je prije svega atraktivno uređena, moderno i vibrantno kao da je riječ o lokalu s strogom centru. S druge strane, cijene su značajno niže nego u Timeu; kvartovski restorani moraju biti jeftiniji od sličnih restorana u centru. Sama hrana neočekivano je dobra. Meni, doduše, nije odveć ambiciozan, tu je par malih istočnjačkih predjela koja se duhovito zovu japasi, pa niz zdjela pokea i donburija, pa tempure, tatakiji i cijela stranica sushija. Međutim, sama je hrana mnogo uzbudljivija od jelovnika.

izakaya-sushi

Bao s nekom vrstom jastogova mesa nije toliko važan zbog punjenja, koje je korektno i kremasto, nego zbog činjenice da se radi o prvom bao pecivu u Zagrebu koje se zaista približilo originalu. Izakayin bao može postati veliki hit, jer predstavlja odličan value for money. Porcija sadrži dva peciva prepuna nadjeva, koja koštaju između 50 i 60 kuna. Jedino je varijanta s “jastogom” nešto skuplja, pa stoji 75 kuna. Sushi je jednako dobar kao u najboljim Timeovim danima: sva tri nigirija s raznim rezovima tune bila su skoro perfektna i smiješno jeftina: 24 ili 25 kuna za nigiri s dobrom plavom tunom opet predstavlja odličnu vrijednost za novac. 

izakaya-beef-teriyaki-donburi

No, najbolji je bio donburi s pečenom govedinom. Donburi je jelo koje, vrlo grubo rečeno, možemo definirati kao japanski poke. Radi se, dakle, o zdjeli punoj riže na kojoj se poslužuje pečeno meso, riba, alge, povrće ili edamame. Donburi je začinjen umakom koji se temelji na dashiju, najčešće uz dodatke mirina i umaka od soje. Naš donburi s teriyaki govedinom bio je uistinu prvorazreda; ;tanke fete govedine ostale su sočne i crvene, a imale su snažan okus dobro pečenog mesa.

Golema porcija ovog jako aromatičnog i supstancijalnog jela košta 115 kuna, što opet nije mnogo s obzirom količinu i s obzirom na kvalitetu. Hrana, uređenje i posluga u Izakayi već su drugi dan rada na iznimno visokoj profesionalnoj razini, koja bi uistinu mogla omogućiti da Izakaya postane kvartovski restoran, koji će dignuti cijeli kvart.

A sada nekoliko malih i nepotrebnih problema. Vinska lista uglavnom je dosadna: jasno je da lokal u Selskoj ne smije imati pretencioznu i skupu selekciju vina kao što je imao Time u Petrinjskoj, ali i u nižem se rangu cijena može napraviti uzbudljivija i modernija karta. Ovako ste oslonjeni na tek nekoliko novozelandskih, australskih i dalmatinskih vina koja, opet, predstavljaju skuplje opcije na karti.

Deserti su tek prosječni. Neobično je, nadalje, što azijski fusion restoran u kuhinji nema ništa ljuto. Ponudili su nam tek srirachu, koja međutim nije ljuta jer ima oko 2500 scovillea. Zagrebačke su tržnice istodobno pune svježeg habanera i carolina reapera, dok se samo kilometar i pol sjeverno od Izakaye nalazi zabavna trgovina Spicy Days sa svim mogućim ljutim umacima dostupnima u ovom dijelu Europe. No, s obzirom na drugi dan rada Izakaye ovo su tek detalji. Izakaya već sada hranom , konceptom i interijerom, predstavlja veliko osvježenje za zagrebačku restoransku scenu: ona se odmah uvrstila među nekoliko najboljih kvartovskih restorana u gradu.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Izakaya se odmah uvrstila u nekoliko najboljih zagrebačkih kvartovskih restorana, uz par manjih problema

by Kult Plave Kamenice time to read: 3 min